Mardinlilerden “Zeytin Dalı” Operasyonu’na Destek

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’daki Mardinliler Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’nı (MARDAV) ziyaret etti. Vakıfta Mardinli hemşehriler Türk Ordusu’nun Afrin’de bulunan terör örgütlerine yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Operasyonu’na tam destek verdiklerini açıkladı.

Vakfın Çınarlı Mahallesi’ndeki binasında gerçekleşen ziyarette çok sayıda Mardinli Vakıf üyesi hazır bulundu. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, burada Türk Ordusu’nun Afrin’de bulunan terör örgütlerine yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Operasyonu destek amaçlı ‘Adana Bir Milyon Bayrak Asıyor’ kampanyasını başlattıklarını söyledi. Arslan Güney Doğu Gazetecilik, Kağıtçılık, Matbaacılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve İlkhaber, Güney Hakimiyet ve İlkses Gazeteleri’nin sahibi ve MARDAV Kurucu üyelerinden Halil Arslan’da, Mardinliler olarak hain terör örgütlerine yönelik Afrin’e Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı Zeytin Dalı Operasyonu’nu desteklediklerini açıkladı. Arslan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün bu kapsamda kentte düzenlediği ‘Adana Bir Milyon Bayrak Asıyor’ adı altında başlattığı kampanyanın önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yapılan sınır ötesi operasyonla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Şuanda ordumuz bir sınır ötesi operasyonu gerçekleştiriyor. Suriye’nin Türkleri de Türkmenleri de, Kürtleri de, Arapları da bizim öz kardeşlerimizdir. Cenabı Allah onların kanlarını akıtıp da zafer hedefleyenlerden bizi etmesin. Biz ne Amerika’yız, ne Rusya’yız. Bu coğrafyanın, Ortadoğu, Anadolu, Mezopotamya dediğimiz o eski coğrafya halkları, binlerce yıldır birlikte yaşıyorlar ve etle kemik gibi birbirine geçmişler. Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi, Başbakanımız da söyledi. Genel Kurmay Başkanımızda söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı da söyledi. MHP Bizim Genel Başkanımız Liderimiz de söyledi, emperyalist bir hedefle orada değiliz. Suriye’nin toprağında gözümüz yok. Ama takdir edersiniz ki şurası Osmaniye arkasını dayadığı Gavur Dağları dediğimiz, Amanos Dağları’nın tepesinden baktınız mı Suriye başlar, arkasından da Afrin de başlar ve oralar bir sinekliğin ürediği bataklık gibi, orası da terörizmin bataklığı olmuş. Orayı temizler ve geri döneriz. Cenabı Allah bize yeterince toprak vermiş.  Bu konuda ne şoveniz, ne aç gözlüyüz. Öyle bir niyetimiz yok.” ifadelerini kullandı.

TİTİZLİKLE YAPILAN OPERASYON

Sivillerin burnu bile kanamasında diye titizlikle bir operasyon gerçekleştirildiğini anımsatan Başkan Sözlü, “Mardin’de ekonomiyi geriye koyan sebep neyse, Adana’da yeterince yükselmemizin önündeki engel neyse, Türkiye’nin genelinde bu terörist amaçlı, kalkışma amaçlı yapılanmalar bizlere sıkıntı yaratıyor. Memleket çocukları can veriyor. Devlet sağlam durursa bu memleketin çocukları dağa çıkmaz, bu çocuklar dağa çıkmazsa, analarında gözünden yaş akmaz. Bizim güvenlik güçlerimiz daha öncede Elbab’a operasyon yaptı. 7 ay sürdü. Neden 7 ay sürdü. Bir tane sivilin burnu bile kanamasın diye ama Amerika, Rusya bir bomba atar, 70 kişi ölür, affedersiniz der. Biz bunu demeyiz. Çünkü biz böyle bir iş yapmayız. Komşumuzun refah içerisinde olması, mutlu eder bizi de zenginleştirir. Biz kardeşçe yaşamaya varız demeliyiz” dedi.

AYNI ŞEHİRDE YAŞAYANLAR HEMŞEHRİDİR

Nereli olursa olsun aynı şehirde yaşayan kişilerin hemşehri olduklarını savunan Başkan Sözlü, Adana’da yaşayan Mardinlilerinde kendilerinin hemşehrileri olduğunu söyledi. Başkan Sözlü, “Değerli Mardinli hemşehrilerim. Aynı şehirde yaşayanlar birbirlerinin hemşehrileridir. Mardin Anadolu Coğrafyası’nın hakikaten besleyici bir kültür kaynağıdır. Sizler Adana’ya geldiniz ve Çukurova’nın bereketli topraklarına çok şeyler kazandırdınız. Muhakkak ki Adana’mızın rengi, dokusu sizlerle zenginleşmiştir. Adana’da inşallah huzur ve barış iklimine sahip Adana’yı tesis etmek ve güçlendirmek el birliği ile şehirde yaşayanların sorumluluğudur. Buda bizim sizlerle birlikte omuzlarımıza binen bir yüktür. Adana kendi potansiyelini kendi imal etmiş şehirlerin başındadır. Adana ne başardı ise, kendi potansiyeli ile kendi insanının müteşebbisliği ile kazanmıştır. Sizlerde başarılı çalışmalarla Adana’yı hakikaten zenginleştirdiğiniz. Adana’yı kültürel manada zenginleştirdiniz.” şeklinde konuştu.

SÖZLÜ: YAPACAKLARIMIZ 50 – 100 YILA ETKİ EDECEK

Başkan Sözlü sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu zamana kadar Adana için yaptıklarımızı ve 2018 yılı içerisinde Adana için yapacaklarımız gelecek 50 -100 yıla etki edecek, şehrin geleceğine yönelik yaptığımız reformist planlamalardan hemşehrilerimiz çok memnun kaldılar. İnşallah önemli işlere Adanalıların desteği ile başaracağız. Allah nasip ederse açılış için Adana’ya gelen Genel Başkanımız gelecek dönem için aday olacağı açıkladı. Bir daha aday olup hemşehrilerimin karşısına çıkacağım.  İnsanların dünya görüşleri farklı olabilir. Siyasi görüşleri farklı olabilir. Yetiştikleri mecralar farklı olabilir. Bir görev üstlendikleri zaman kendi cephelerine bakıyorlar. Ama biraz geçtikten sonra hakikatlerle karşılaşıyorlar. Bizim gibi düşünmeyen bizden başka insanlarda var.  Bizim gibi düşünmediği halde bize itimat edip bize şans veren insanlar var. Garklılıklarımız olan ama birlikte yaşa gayreti gösteren bütün insanlara saygı göstermemiz, sorumlu yöneticiler olarak onları sevmemiz lazım. Sizler Mardinlisiniz baş tacısınız ama Adana’da yaşadığınız için bizim hemşehrimizsiniz. Bundan da şeref duyarız.  Adana evimiz, Adana şehrimiz, hep birlikte Adana’yı daha ileri noktalara çıkartmamız lazım. Arzu edersek başarırız.”

TEKERLEĞİ DÖNDERMEK KOLAY DEĞİL

MARDAV Başkanı Osman Göktekin, kendisinin vakıf üniversitesi kurmak istediğini söyledi. Başkan Hüseyin Sözlü ise, vakıf üniversitesi kurma talebinin Adana için önemli olduğunu anlattı. Sözlü, Halil Arslan’ın “Kurulacak üniversite için bir gelir gerekli. Kalıcı gelir olmadan bu iş olmaz. Burada görev yapacak öğretim üyelerinin, profesörlerin ve daha birçok çalışanın ücretlerini nasıl ödeyecek” ifadelerini hatırlatarak, “Az önce değerli ağabeyimiz söyledi. Üniversiteler farklı. Sermayeyi oluşturursanız yani yasa diyor ki, şu kadar sermayeyi vakfa koyduğu zaman o sermayeyi harcayarak fakülteyi yapar. Vakfın idaresi noktasında elbette vakıftır, doğrudan kar amaçlı değildir, beslendiği kaynaklar olmalıdır. Eğitime hizmet kar amacından ziyade manen haz almak içindir. Adana’da köklü eğitimciler var. Ben onlara diyorum ki gelin Adana’ya birer üniversite yapın. Onlar cesaret edemiyorlar. Çünkü oradan getirdikleri para ile tekerleği döndürmek kolay değil.” dedi.

MAL VARLIĞI VE NAKTİ VARLIK GEREKLİ

MARDAV Başkanı Osman Göktekin’in dile getirdiği vakıf üniversitesi kurmak için neler gerekli olduğu konusunda yaptığımız araştırmada, vakıflar tarafından kurulacak üniversiteler için, değerlendirmeye alınacak mal varlığı değeri toplamının en az elli milyon, meslek yüksekokulu için en az yirmi beş milyon Türk Lirası olması ve bu değerlerin, en az yüzde yirmisinin nakdi mal varlığı olması gerektiğini öğrendik. Ayrıca Devlet tarafından tahsis edilmiş araziler ve bunların değeri, vakfın malvarlığı tanımının dışında tutulacağını da unutmamak gerekli. Bu doğrultuda şimdi sizlerle şu bilgileri paylaşıyoruz, “Vakıf yükseköğretim kurumu kurmak üzere müracaat eden vakıf veya vakıflar, birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki mal varlıklarını ve değerlerini yeminli mali müşavir onaylı bilançolarında göstermek zorundadır. Mal varlığının nakit paradan oluşan kısmı banka hesap bilgileri ile taşınmazlardan oluşan mal varlıklarının değeri ise Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı gayrimenkul değerlendirme kuruluşları uzmanlarınca hazırlanmış ekspertiz raporları ile belgelendirilmek zorundadır.  Malî durum tespiti, vakfın kuruluşundan itibaren iki yıl geçmiş ise son iki yılının yeminli mali müşavir onaylı yıllık bilançosundan, kuruluş sürecinden itibaren iki yılı geçmemiş vakıflarda ise son durumu gösteren geçici bilançolarından yapılır. Vakıf veya vakıflar tarafından kurulması planlanan yükseköğretim kurumunun eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüreceği taşınmazın kiralık olmaması, yükseköğretim kurumunun lehine mülkiyet devri veya bedelsiz ve süresiz intifa ya da irtifak hakkı devrinin taahhüt edilmesi gerekir.  Kurulması planlanan vakıf yükseköğretim kurumunda öğrenci başına düşen açık ve kapalı alan toplamı 12 m2 ’den az olamaz.“

Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda bu üniversitenin kurulmasının o kadarda kolay olmadığı ortaya çıktı.